Terug naar overzicht

Verschil tussen LPG en CNG

CNG schoner en goedkoper

20 april 2017

“Wat is het verschil tussen LPG en CNG”, het is één van de vragen die nog regelmatig terugkomen, zo ook op het laatste Autosalon van Brussel. Hieronder willen we u de belangrijkste verschillen tussen beide verduidelijken.

LPG (Liquified Petroleum Gas) is een wezenlijk andere brandstof dan CNG. LPG is een mengsel van gassen dat als restproduct ontstaat bij olieraffinage, terwijl CNG (Compressed Natural Gas) puur aardgas is dat onder druk is gebracht. De tankdruk voor CNG is met 200 bar veel groter, dan die van LPG 7,5 bar. Een auto geschikt voor LPG kan dus geen CNG tanken of andersom.

Voordelen CNG

CNG is momenteel de meest schone fossiele brandstof en een milieuvriendelijk alternatief voor diesel, benzine of LPG.Natuur & Milieu, de Nederlandse tegenhanger van onze Bond Beter Leefmilieu, publiceerde recentelijk een brandstofranking, waarin de impact van de verschillende soorten brandstof op de gezondheid (NOx en fijnstof) en het klimaat  (CO2) worden vergeleken.

Waar op vlak van CO2 uitstoot er weinig verschil tussen LPG en CNG is, is de gezondheidsschade (berekend op basis van de zeer schadelijke uitstoot van stikstofoxiden en fijn stof) ongeveer 35% minder bij CNG in vergelijking met LPG en 70% in vergelijking met diesel.

Tankt u als CNG-rijder bovendien Groengas (BIO-CNG), zoals we eerder berichtten perfect mogelijk, dan is de CO2-uitstoot tov. LPG met 60% verminderd en tov. diesel en benzine zelfs tussen de 80 à 90%.

CNG heeft daarenboven een belangrijk veiligheidsvoordeel: het gas is lichter dan lucht en stijgt op als het vrijkomt. LPG daarentegen is zwaarder dan lucht en blijft als een deken over de grond hangen. Om die reden worden auto’s op CNG toegelaten in ondergrondse parkeergelegenheden, in tegenstelling tot auto’s op LPG.

Voor beide brandstoffen geldt dat de schone verbranding bijdraagt aan lagere onderhoudskosten dan dezelfde auto’s op benzine of diesel.

LPG MINDER EN MINDER POPULAIR

De LPG-auto heeft de laatste jaren fors aan populariteit ingeboet. Een belangrijke reden voor de terugval is dat voertuigen vooral achteraf op LPG werden omgebouwd (met de gastank in de koffer), meer storingen vertoonden en problemen met de garantie van de voertuigen gaven. Bij ombouw verlies je namelijk je garantie.

CNG-voertuigen daarentegen worden vanuit de fabriek geleverd en worden rechtstreeks bij de merkdealer besteld, waarbij het gas over het algemeen opgeslagen wordt in cilindervormige gasflessen die in de vloerplaat van de auto geïntegreerd worden. Dit is dus nog een belangrijk voordeel van CNG tov. LPG: geen verlies van kofferruimte!

Er is inmiddels zoveel keus aan CNG, elektrische en hybride auto’s dat het onwaarschijnlijk is dat LPG de neergang nog kan ombuigen.

CONTACT

Wenst u meer inlichtingen hierover, aarzel dan niet om contact op te nemen met PitPoint via mail of via telefoonnummer 015/79 67 35. We helpen u met plezier verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *