Terug naar Clean Fuels

DE AUTO VAN DE TOEKOMST TANKT OP WATERSTOF

Rijden op waterstof staat nog in zijn kinderschoenen. Toch is PitPoint nu al gestart met investeren in waterstoftankstations. Omdat we geloven dat waterstof de duurzame brandstof van de toekomst is.

NIET ALLEEN VOORDELEN VOOR HET MILIEU

Waterstof wordt opgeslagen in gasvorm en omgezet naar elektriciteit. Doordat het waterstofgas zorgt voor de aandrijving van de elektromotor, vervangt waterstof de accu’s van elektrische wagens. Gedaan met wachten op het opladen van je batterij!

Daarnaast zijn er nog heel wat voordelen gekoppeld aan rijden op waterstof:

  • Het is een brandstof die bijna onuitputtelijk beschikbaar is
  • Er komen geen schadelijke stoffen vrij bij de uitstoot
  • De motor maakt amper lawaai
  • Met een enkele tankbeurt op waterstof kan je tot 600 kilometer rijden
  • De krachtige elektromotor zorgt voor een soepele rijervaring met instant power

EINDELOZE MOGELIJKHEDEN

Waterstof bezit niet alleen een grote aandrijvingskracht, de opportuniteiten zijn dan ook eindeloos. De waterstof die wordt gemaakt door elektrolyse – gevoed met duurzame elektriciteit – maakt mobiliteit mogelijk zonder uitstoot van schadelijke gassen. En ter plaatse geproduceerde waterstof zorgt voor nog meer duurzaamheid.

WATERSTOF: PERFECT OPSLAGMEDIUM

Steeds vaker wordt energie duurzaam opgewekt – door zon of wind bijvoorbeeld. Daardoor ontstaan elektriciteitsoverschotten, waarmee we water omzetten in waterstof. Het mooie aan rijden op watergas, is dat na het na verbranding weer schoon water wordt, want het restproduct bestaat uit 100% zuivere waterdamp! Zolang er maar duurzame elektriciteit wordt opgewekt, is de grondstof dus echt onuitputtelijk.

DE PRIJS VAN WATERSTOF

Momenteel is er nog weinig geweten over de kostprijs van waterstof. Wel ligt deze lager dan dieselbrandstof.

Een belangrijke vooruitgang voor de commercialisering van waterstof, is het consortium tussen alle waterstofproducenten over de hele wereld. Het doel van dit consortium is om de distributie van waterstof te versnellen en het aantal voertuigen op waterstof zo snel mogelijk te doen stijgen. Van zodra waterstof in massa wordt geproduceerd, zal de prijs van waterstof in de toekomst nog verder dalen.

FISCALE VOORDELEN VOOR WAGENS OP WATERSTOF

Ook aan rijden op waterstof zijn heel wat financiële voordelen verbonden. Eigenaars van een wagen op waterstof, genieten net zoals andere eigenaars van 100% elektrische voertuigen van een zero-emissiepremie. Daarnaast bent u zoals andere wagens op duurzame brandstof, tot 2020 vrijgesteld van de inschrijvingstaks en jaarlijkse verkeersbelasting.

DE TECHNOLOGIE VAN MORGEN

Courant gebruik van waterstof is voorlopig nog toekomstmuziek. Maar de realisatie van waterstoftankstations is nu al nodig voor de verdere ontwikkeling van de technologie. De eerste stap? Infrastructuur bouwen om waterstof te tanken in het hele land.

Momenteel zijn er twee manieren om waterstof op locatie te creëren, namelijk via elektrolyse of steam reforming. Deze kan aangevoerd worden via tube trailers of als restproduct van een nabijgelegen fabriek.

PitPoint gelooft vooral in de toekomst van waterstof op basis van elektrolyse, maar maakt voorlopig geen onderscheid tussen de twee technieken. Zo willen we de waterstofbeweging een sterke duw geven. En daarom focussen we ons eerst op de aanleg van infrastructuur.

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op vlak van waterstof en andere duurzame energiebronnen? Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

PitPoint kneedt mee aan de toekomst

PitPoint is betrokken bij meerdere trajecten voor de ontwikkeling van waterstoftankstations. Zo werd een van de eerste waterstoftankstations in de Benelux door PitPoint gebouwd in Helmond. We staan ook in voor het onderhoud ervan.

Begin 2016 ontvingen we een EU-subsidie voor de realisatie, het onderhoud en de exploitatie van een waterstoftankstation in Arnhem. Daarvoor zullen we samenwerken met het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de provincie Gelderland, de gemeente Arnhem en de vervoersmaatschappij Connexxion.

Veelbelovende speler, nog geen concurrent

Alle ontwikkelingen op vlak van waterstof worden voorlopig nog gesubsidieerd. Dat maakt dat het als brandstof nu nog niet kan concurreren met Aardgas en LNG, noch met diesel of benzine.

Klim naar de top

100% schone en hernieuwbare brandstof? PitPoint legt de lat hoog. Maar we evolueren gestaag en bouwen ondertussen aan de uitbreiding van de infrastructuur voor bestaande schone brandstoffen. We dragen ons steentje bij tot de ontwikkeling van tankstations en voertuigen. En zetten ons onderzoek voort.